Proceduri

Kinetoterapie

Kinetoterapia (kinetos = mobil, therapia = tratament) se referă la terapia prin mișcare. Folosește ca mijloace mișcările active și pasive cu scopul de a preveni, corecta și recupera deficiente funcționale ce se pot dezvolta în toate stadiile de evoluție a unei boli de natura neurologica, ortopedica, reumatologica.

Obiectivele de baza pe care le propune kinetoterapia sunt:

 1. Relaxarea musculaturii globale
 2. Corectarea posturii și aliniamentului corpului
 3. Creșterea mobilității articulare
 4. Creșterea forței musculare
 5. Creșterea rezistentei musculare
 6. Îmbunătățirea coordonării, controlului și echilibrului corporal
 7. Reeducarea respiratorie
 8. Reeducarea sensibilității.

Kinetoterapia se recomanda ca prevenirea anumitor probleme, pornindu-se de la diagnosticul pus de medicul de specialitate precum si de la evaluarea inițiala fiziokinetica realizata in cadrul nostru. Se recomanda încă de la 3 luni.

In kinetoterapie, banda de alergat oferă posibilitatea efectuării multor exerciții ce sunt indicate in tratarea unei patologii largi. Pentru platfus, valgum sau varum se indica mersul pe vârfuri la o viteza mica, mersul pe călcâie, mersul pe partea externa si mersul pe partea interna a piciorului. Hernia de disc, discopatia lombara, lombalgia, lombosacralgia si lombosciatica sunt patologii in care, după fazele dureroase, banda de alergat este utilizata pentru tonifierea  musculaturii paravertebrale si abdominale, chiar si a brațelor, in complexe de exerciții bine gândite si aplicate. In entorsa sau in recuperarea tendonului ahilian, permite recâștigarea unor unghiuri de flexie sau extensie, necesare mersului.  In gonartroza si coxartroza, ruptura de ligamente sau menisc,  banda de alergat este nelipsita din programul de recuperare. Pentru un stern înfundat, astm sau insuficienta respiratorie se prefera exerciții de respirație, decifozante, menite sa mărească capacitatea si rezistenta la efort.

Noi folosim următoarele metode de recuperare: Bobath, FNP, Mezieres, Le Metayer, Klapp, Mc Kenzie etc.


Evaluarea clinică a copilului

Evaluarea psihologică se poate întinde pe mai multe ședințe (3-5 ședințe), implicând mai multe mijloace de evaluare: interviu clinic cu părintele, observația clinică și teste standardizate. În urma evaluării, părintele va primi un raport de evaluare psihologică. Rezultatele sunt confidențiale și vor fi puse doar la dispoziția părintelui.

Pentru evaluarea psihologică în vederea obținerii încadrării copilului într-un grad de handicap se utilizează Fișa de Evaluare Psihologica (Anexa 8 din Ordinul nr.1985/1305/5805/2016) și este marcată cu timbru profesional emis de Colegiul Psihologilor din Romania și se eliberează în termen de 2-3 zile lucrătoare de la data evaluării, după scorarea și interpretarea rezultatelor.

Părinții sunt rugați să se prezinte cu următoarele documente la ședința de evaluare:

 • Copie după certificatul de naștere al copilului
 • Certificatul A5 emis de medicul specialist
 • Dosarul medical complet al copilului, inclusiv evaluări psihologice anterioare și certificate anterioare de încadrare în grad de handicap

Evaluarea personalității

Teoriile asupra personalității vizează explicații și clarificări privind originea, structura, dinamica și manifestările comportamentale ale personalității, în raport cu anumite situații de viața; toate încearcă să surprindă esența personalității, originalitatea și unicitatea sa.

Personalitatea este organizarea dinamică în cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determină gândirea și comportamentul (G. Allort, 1961).

PCF este un instrument menit să ofere informații referitoare la trăsăturile de personalitate disfuncționale. Conform DSM-5 sunt 26 trăsături / fațete de personalitate disfuncționale– Caracterul anxios, Deprimarea, Persistența negativă, Anxietatea de separare, Submisivitatea, Timiditatea, Labilitatea emoțională, Ostilitatea, Anhedonia, Retragerea socială, Aplatizarea afectivă, Evitarea intimității, Suspiciunea, Manipularea, Duplicitatea, Grandomania, Insensibilitatea, Căutarea atenției, Impulsivitatea, Asumarea de riscuri, Lipsa de responsabilitate, Perfecționismul rigid, Distractibilitatea, Excentricitatea, Experiențe stranii și credințe bizare, Dereglări cognitive și perceptive.


Masaj

Masajul reprezintă „o prelucrare metodica a parților moi ale corpului prin acțiuni manuale sau mecanice, in scop fiziologic sau curativo-profilactic” (prof. dr. Adrian N. Ionescu). Masajul medical se poate diferenția, in funcție de obiectivele, suprafața corporala si țesuturile anatomice vizate.

Masajul regional se executa in scop terapeutic si recuperator la nivel cervico-toracal / lombo-sacral, la nivelul membrelor superioare si inferioare însoțit de procedurile de electroterapie sau kinetoterapie.

In cazul paraliziilor faciale, se indica masajul facial terapeutic, mai ales la pacienții cu probleme neurologice ce au dificultăți in procese de masticație, deglutiție, tulburări de limbaj, sialoree. Acest tip de masaj se efectuează manual la nivelul musculaturii fetei.


Electroterapie

MirunaMED
MirunaMED
MirunaMED

Electroterapia este un element important al fizioterapiei. In funcție de tipul de curent si de modul de selectare a parametrilor, curentul de stimulare poate avea efecte semnificative in:

 • Diminuarea durerii
 • Stimularea circulației
 • Creșterea troficității
 • Stimularea mușchiului piretic
 • Stimulare musculara pentru dezvoltare sau menținere musculara
 • Relaxare musculara

In cabinetul nostru se utilizează in tratament:

 • Curentul galvanic – este un curent continuu, care face ca țesuturile sa fie străbătute de o energie constanta. Curentul galvanic este folosit, mai ales in stimularea circulației si diminuarea durerii.
 • Curentii de joasa frecventa – curent ce acționează prin excitarea impulsurilor electrice asupra substraturilor excitabile(țesuturile musculare si fibre nervoase)
  • Curenții diadinamici – cu efecte analgezice, hiperemiante si dinamogene, au ca indicații principale: afectiuni ale aparatului locomotor( întinderi musculare, redori articulare, artroze reactivate, artrite, mialgii ), manifestări abarticulare( PSH, stiloidite, epicondilite, lombosciatica, lumbago discogen, sindroame algodistrofice), tulburări circulatorii periferice.
  • Curenții Trabert – sunt curenți dreptunghiulari cu efect analgetic si hiperemiant, au ca indicații principale: manifestările dureroase din radiculopatiilede cauza vertebrogena artrozica, artroze dureroase, spondilita anchilozanta, PSH, miogeloze dureroase, stari posttraumatice( contuzii, entorse, luxații, întinderi tendo-musculo-ligamentare)
  • Curenții stohastici – sunt curenți cu stimuli aperiodici care reduc reacțiile de obișnuința a structurilor excitabile la curent si este mărit astfel efectul analgezic si durata acestuia.
  • Stimulare nervoasa electrica trans cutanata ( TENS) – este o metoda de combatere a stărilor dureroase acute ( mai ales ) si cronice de diverse cauze. Indicații: afecțiuni reumatice, stări dureroase posttraumatice, dureri din afecțiuni neurologice periferice, nevralgii post herpetice, dureri „fantoma” după amputații ale membrelor, dureri după anestezie, cicatrice dureroase postoperatorii.
 • Curenții de medie frecventa:
  • Curenții interferențiali – au ca principale efecte:
   – efect excitomotor pe musculatura striata normoinervata- efect decontracturant obtinut prin alternanta ritmica a starii de relaxare cu cea de stimulare a țesutului muscular
   – efect vasculotrofic, hiperemiant si resorbtiv
   – efect analgetic- efect excitomotor pe musculatura neteda
  • Curenții KOTS – pentru stimulare musculara

Terapie cu ultrasunete

Ultrasunetele cu scop terapeutic sunt folosite la frecventa de 1 MHz sau 3 MHz sub forma de emisie continua sau in impulsuri cu diferite cicluri de funcționare. Efectele ultrasunetelor pot fi rezumate astfel:

 • Hiperemie
 • Accelerarea funcțiilor metabolice
 • Creșterea capacitații de tensionare a structurilor țesutului conjunctiv
 • Calmarea durerii
 • Relaxare musculara si diminuarea spasmelor
 • Accelerarea procesului de vindecare

Terapia cu LASER

Folosim laserul cu diode in infrarosu datorita adancimii de penetrare, efectelor biostimulante si a usurintei in manipulare. Clasificarea laserterapiei drept o forma de terapie prin lumina se bazeaza pe efectele sale fotobiologice variate si complexe. Aceste efecte sunt:

 • imbunatatirea echilibrului de energie celulara
 • efect antiedematos
 • imbunatatirea circulatiei arterio-venoase
 • efect de reparare a tesuturilor
 • efect analgetic

Domeniile medicale de aplicatie sunt multiple: neurologie, urologie, reumatologie, ortopedie. Este folosit cu succes in bolile aparatului locomotor: artroze, tendinite, intinderi si contuzii musculare, retractii cicatriceale, calcificari intratendinoase.


Aplicare benzi kinesiologice

(Kinesio-taping)

MirunaMED
MirunaMED
MirunaMED
MirunaMED

Este o banda adeziva elastica confectionata din bumbac 100%, fara latex, termosensibila, rezistenta la apa folosita în prevenirea sau tratarea afectiunilor musculare, articulare sau limfatice. Se foloseste pentru accelerarea procesului de vindecare al tesuturilor traumatizate într-un mod natural, exercitând o actiune bio-mecanica asupra corpului uman.

Benzile lipite stimuleaza proprioceptorii, celule sau grupuri de celule sensibile la miscare, presiune sau întindere, care trimit semnale creierului contribuind la coordonarea activitatii musculare si la mentinerea echilibrului si pozitiei corpului.

Se recomanda in urmatoarele cazuri: tulburari de statica vertebrala (scolioze, cifoze, etc), in afectiuni neurologice, in sechele posttraumatice (fracturi, entorse, luxatii), in cresterea tonusului muscular, posturi patologice (genu-varum, genu-valgum, picior plat, picior valg sau var, etc).

Efectele kinesio-tapingului : scaderea durerii, cresterea tonusului pe musculatura slaba, gradul de mobilitate, stimularea circulatiei, cresterea gradului de mobilitate, modificarea posturii dupa accident vascular cerebral, corectarea posturii in cazuri de scolioza, cifoza, hiperlordoza, etc.

Benzile pot fi purtate pana la 3-5 zile.
Durata variaza in functie de zona pe care este aplicata banda.


motiveaza pacientii sa se perfectioneze intr-un mod mai rapid, mai usor si mai distractiv

otivarea pacien?ilor fa?? de exerci?ii în timpul reabilit?rii este o provocare, mai ales dac? tratamentul con?ine exerci?ii foarte repetitive ?i dureroase. MIRA abordeaz? aceast? problem? similar? printr-o abordare inovatoare ?i convenabil?.
Prin m?surarea anumitor parametri, MIRA poate urm?ri cu u?urin?? progresul pacientului prin recuperare.

 

Motivarea pacientilor prin exercitii în timpul reabilitarii este o provocare, mai ales daca tratamentul contine exercitii foarte repetitive si dureroase.

MIRA abordeaza aceasta problema similara printr-o abordare inovatoare si convenabila.

Prin masurarea anumitor parametri, MIRA poate urmari cu usurinta progresul pacientului prin recuperare.

Pentru a mentine pacientul angajat si motivat de-a lungul întregii terapii, MIRA utilizeaza jocuri, care sunt construite pe baza celei mai bune practici clinice si a expertizei de la fizioterapeutii specialisti.

Pacientii pot progresa la diferite niveluri în cadrul jocurilor, în timp ce efectueaza miscari de reabilitare în acelasi timp.


Metoda MASGUTOVA

Este un set de programe concentrate pe refacerea si maturizarea miscarilor primare,reflexelor,sistemelor de coordonare si aptitudinilor pentru functionarea optima a mecanismelor naturale, proceselor de dezvoltare,functionarea cognitiva si integrarea senzo-motorie.

Metoda Masgutova se concentreaza  pe stimularea tiparelor reflexelor pentru a trezi resursele motorii naturale, genetice, capacitatea de auto-reglare a memoriei motorie si coerenta senzo-motorie.

Reflexele oro-faciale afecteaza mecanismele de supravietuire si functionare a trunchiului cerebral pe parcursul intregii vietii dar si functii superioare: limbajul si comunicarea.

Tehnicile de integrare a reflexelor oro-faciale MNRI activeaza, refac si inlesnesc tiparele reflexelor, iar coordonarea primara oro-motorie sta la baza maturizarii competentelor oro-motorii mai complexe,comunicarii si cognitiei.

Tehnicile programului privind reflexele faciale MNRI s-au folosit cu succes in randul copiilor cu intarzieri in dezvoltarea comunicarii- aproximativ 7 din 10 copii care nu vorbesc incep sa se dezvolte capacitatea de a vorbi.

Site-ul nostru utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta. Inainte de a folosi site-ul, te rugam sa citesti continutul Politicii de Utilizare Cookie-uri. Prin continuarea navigarii pe site-ul nostru, confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie. Citeste Politica de Utilizare Cookie-uri

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close